Boef
In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS NieuwsAangepast

Burgemeester: minister moet met YouTube praten over treitervloggers

Burgemeester Noordanus van Tilburg (PvdA) wil dat minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie met YouTube gaat praten over zogenoemde treitervloggers. Hij wil dat deze vloggers geen geld meer verdienen met hun filmpjes. De burgemeester zei dat tegen Omroep Brabant naar aanleiding van de problemen rond rapper Boef.

Deze rapper en vlogger is aangehouden voor opruiing. Hij wilde zondag een ruzie uitvechten met de ook uit Tilburg afkomstige rapper Para Soma. In een filmpje op internet had Boef opgeroepen om naar Tilburg-Noord te komen.

Zo'n tweehonderd jongeren gaven hieraan gehoor. De politie kon een vechtpartij ternauwernood voorkomen. Boef werd aangehouden en kwam vandaag weer vrij. Hij blijft nog wel verdacht van opruiing.

Wajong-uitkering
De Tilburgse burgemeester heeft het Openbaar Ministerie gevraagd om te onderzoeken of rapper Boef zich schuldig maakt aan fraude. Volgens de burgemeester had de rapper vorig jaar nog een Wajong-uitkering. De gemeente vindt het opmerkelijk dat Boef in een dure auto rondrijdt. Een Wajong-uitkering is bedoeld voor mensen die door ziekte of door een handicap niet kunnen werken. Boef treedt regelmatig op.

Boef ontkent in een filmpje op Instagram dat hij een Wajong-uitkering heeft. "Jullie maken mij zwart en haten mij echt hè?", is zijn reactie.

YouTube
Een woordvoerder van Google Nederland, waar YouTube onder valt, laat aan de NOS laten weten dat er al verschillende maatregelen zijn tegen gebruikers die niet aan hun communityrichtlijnen voldoen.

Video's kunnen worden verwijderd of YouTube zorgt dat er geen advertenties meer verschijnen bij bepaalde video's, waardoor de makers er geen geld meer mee verdienen.

Daarnaast controleert een speciaal team de video's die door gebruikers als ongeschikt worden gemeld. YouTube-gebruikers die meerdere malen de regels overtreden, kunnen van de site worden verwijderd.

Advertentie via Ster.nl