De Nationale ombudsman Reinier van Zutphen ANP

De Nationale ombudsman, Reinier van Zutphen, wil van minister Van der Steur (Justitie) opheldering over de procedure die is gevolgd in de zaak rond de voormalige coffeeshophouder Johan van Laarhoven. De Brabander is in Thailand eind vorig jaar veroordeeld tot een gevangenisstraf van 103 jaar.

Van Laarhoven verhuisde in 2011 naar Thailand nadat hij in Tilburg en Den Bosch miljoenen had verdiend met zijn coffeeshopketen The Grass Company. Justitie verdenkt hem onder meer van witwassen en het vormen van een criminele organisatie, en diende om die reden een rechtshulpverzoek in bij de Thaise autoriteiten.

20 jaar vast

Volgens Van der Steur antwoordde Thailand dat er eerst een Thais strafrechtelijk onderzoek nodig was. In 2014 gaf Nederland deze mogelijkheid aan Thailand 'ter overweging', in de woorden van de minister. 

Deze week erkende hij tegen de Tweede Kamer dat Van Laarhoven uiteindelijk om die reden in Thailand is veroordeeld voor witwassen. Dit terwijl nog niet vaststaat dat het geld dat hij in Nederland verdiende met hasj illegaal is verkregen. In de ogen van zijn advocaat Gerard Spong is Van Laarhoven in feite aan Thailand uitgeleverd. Van zijn straf moet hij minstens 20 jaar uitzitten.

"Wij willen weten of zo'n tweede brief gebruikelijk is", zegt een woordvoerder van de Ombudsman. "We kijken naar de procedure die het OM heeft gevolgd. Als de antwoorden op deze verkennende vragen hiertoe aanleiding geven, kunnen we een onderzoek beginnen." 

Gewichtsverlies

Mocht de Ombudsman tot de conclusie komen dat de procedure in zijn ogen niet door de beugel kan, kan hij niets afdwingen bij het OM of de minister. Wel kan de Ombudsman aanbevelingen doen voor toekomstige zaken.

De zaak Van Laarhoven is een slepend dossier voor Van der Steur. De Tweede Kamer dringt erop aan dat hij zich inspant om Van Laarhoven, die in zijn Thaise cel tientallen kilo's van zijn gewicht verloor, terug naar Nederland te krijgen.

Het zijn de advocaten van Van Laarhoven die de Ombudsman hebben verzocht om de zaak te bekijken. Later deze maand willen zij in een civiele procedure de opsporingsambtenaren verhoren die waren betrokken bij het onderzoek naar Van Laarhoven.

STER reclame