Curaçao vraagt Nederland om militaire bijstand bij staking
De regering van Curaçao heeft de Koninklijke Marine gevraagd om "harde bijstand" te verlenen, mocht dat nodig zijn. Het eiland is in opperste staat van paraatheid nu de vakbonden voor vandaag een algemene staking hebben aangekondigd. Drieëntwintig vakbonden hebben hun leden opgeroepen niet aan het werk te gaan.
Defensie zegt alleen te zullen optreden als de overheid daarom vraagt. De landmacht opereert onder gezag van de lokale politie. Defensie kan negentig man landmachtpersoneel en zestien leden van de Curaçaose militie inzetten.
Geen cao
De onrust op Curaçao begon drie weken geleden toen contractanten die via lokale aannemersbedrijven op het terrein van de Isla-raffinaderij werken, het werk neerlegden. Zij willen meer geld omdat ze al drie jaar geen cao hebben.
Vorige week liepen stakingen uit op een confrontatie met de politie. Maandagnacht vloog de nationale schouwburg in brand. Het gebouw staat tegenover het vakbondsgebouw waar de stakers bivakkeren. Uit camerabeelden zou blijken dat een van de stakers de brand heeft aangestoken.
Kalmte
Premier Whiteman riep gisteravond via de nationale televisie op tot kalmte. Daarbij wees hij op het samenscholings- en demonstratieverbod dat op het eiland geldt voor groepen van meer dan vier personen. Dat verbod werd ingesteld toen de onrust begin deze maand uitbrak. Aanvankelijk gold het voor een week, maar het werd verlengd.
Het is nog niet duidelijk of er draagvlak is onder leden van andere vakbonden om de contractanten bij te staan. Luchthavenpersoneel, Douane & Immigratie en energiebedrijf Aqualectra zeggen dat hun werknemers niet staken. Ook de scholen zeggen dat de lessen gewoon doorgaan.