NOS NieuwsAangepast

Niet-rokers verliezen zaak over rookruimten in horeca

Niet-rokers hebben van de rechter geen gelijk gekregen in hun strijd om cafés en restaurants helemaal rookvrij te krijgen. De vereniging Clean Air Nederland had de rechtbank in Den Haag gevraagd om de speciale rookruimten in de horeca te verbieden.

De vereniging vindt dat die ruimten in strijd zijn met de beschermingsplicht van de overheid tegen tabaksrook. Bovendien zijn rookruimten in strijd met internationale afspraken, vinden de niet-rokers.

De rechter is het daar niet mee eens. Er wordt bijvoorbeeld nergens in detail omschreven wat de beschermingsplicht inhoudt, staat in de uitspraak.

Clean Air Nederland is diep teleurgesteld en heeft meteen besloten om in hoger beroep te gaan.

Meer ruimten

In 2014 werd het rookverbod in de horeca ingevoerd. Uitgangspunt is dat werknemers en bezoekers recht hebben op een rookvrije omgeving. Er mag buiten worden gerookt en in speciale afgeschermde ruimten in een café, restaurant of discotheek.

In twee jaar tijd zijn er steeds meer van die rookruimten bijgekomen. In april liet staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid weten dat hij zich zorgen maakt over die groei.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl