Vader en zoon bij de enorme schroef.
In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS NieuwsAangepast

Waterkrachtcentrale van vader en zoon bijna af

Het begon als een grap, maar het is nu bijna een voltooid project. Jan en Bram Taks, vader en zoon, bouwen hun eigen waterkrachtcentrale in Sint-Michielsgestel. De centrale moet zo'n 200 huishoudens van energie gaan voorzien.

Het plan voor de waterkrachtcentrale ontstond al jaren geleden. "We dachten na over hoe het zou zijn om in de Dommel bij de stuw energie op te wekken," zei Bram Taks tegen Omroep Brabant. "Het was ooit een grapje. Maar dat het er nu vijf jaar later echt van gaat komen en dat mensen willen investeren, dat hebben we nooit durven hopen."

Dommelstroom

Onder de noemer 'Dommelstroom' lukte het vader en zoon om in totaal 750.000 euro op te halen voor een vijzelturbine. Die schroef van 9 bij 4 meter is nu geplaatst. Daarnaast haalden ze 250.000 euro op bij sponsors.

Sint-Michielsgestel krijgt eigen waterkrachtcentrale

Ook inwoners van Sint-Michielsgestel hebben in de turbine geïnvesteerd. "Ik heb uit idealisme geïnvesteerd," vertelt inwoner John Barendregt. "Ik vind het mooi omdat het een burgerinitiatief is en dat we op een duurzame manier energie opwekken. "

Feestelijke opening

Hoewel met het plaatsen van de schroef een groot deel van de bouw voltooid is, is de waterkrachtcentrale nog niet klaar. De laatste afwerkingen vinden de komende weken plaats. De officiële opening is op 5 november.

Dat gaat na vijf jaar werken een groot feest worden voor initiatiefnemers. "We hebben vijfhonderd investeerders, voor iedere investeerder een halve fles champagne dus dat wordt een feest", grapt vader Jan.

Advertentie via Ster.nl