NOS NieuwsAangepast

Aantal buitenlanders zonder nationaliteit sterk gestegen

Het aantal mensen zonder nationaliteit in Nederland is de afgelopen jaren sterk gestegen. Dat komt vooral door het toenemend aantal Syrisch-Palestijnse vluchtelingen.

Palestijnen hebben officieel geen nationaliteit. Daar verandert niets aan als ze van Israël naar Syrië vluchten en vandaar naar Nederland komen. Mensen die staatloos zijn, hebben bijvoorbeeld geen recht op een paspoort. Ook hebben velen geen geboorteakte waardoor noodzakelijke gegevens ontbreken om later een nationaliteit vast te stellen.

In 2012 telde Nederland 2000 staatlozen. Dat zijn er inmiddels 5000 geworden en de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR spreekt zelfs van zeker 10.000 mensen zonder nationaliteit. Veel mensen vallen daardoor tussen wal en schip.

Ze hebben geen recht op een uitkering, kunnen geen baan krijgen of zich verzekeren, waardoor ze geen aanspraak kunnen maken op zorg.

Plan

Het ministerie van Veiligheid en Justitie wil dat daar verandering in komt, vooral voor kinderen. Er wordt aan een voorstel gewerkt om de situatie van staatloze kinderen te verbeteren. Die moeten binnen een bepaalde termijn recht krijgen op een verblijfsvergunning.

Als een kind die heeft gekregen, moet het na drie jaar Nederlands staatsburger kunnen worden, staat in het plan van het ministerie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl