NOS NieuwsAangepast

'Schadeafhandeling aardbevingen moet onafhankelijker'

Een meerderheid in de Tweede Kamer van in ieder geval PvdA, CDA, D66, SP, GroenLinks en de ChristenUnie wil dat de schadeafhandeling van aardbevingsschade niet meer door de NAM geregeld moet worden. De NAM is ook het bedrijf dat het gas in Groningen wint waardoor de aardbevingen ontstaan.

De afhandeling van de bevingsschade is nu in handen van het Centrum Veilig Wonen, dat onder NAM valt. Die taak moet in de toekomst ergens anders onder gebracht worden vinden de partijen, bijvoorbeeld bij de Nationaal Coördinator Groningen, Hans Alders.

PvdA-Kamerlid Vos: "Als je schade hebt veroorzaakt, heb je er belang bij de rekening laag te houden." Hij vindt met de andere partijen dat de taxateur, degene die het schadebedrag vaststelt, onafhankelijk van de NAM moet zijn.

Deel Kamer wil andere afhandeling aardbevingsschade

Geen zicht op problemen

Vorige week bleek dat van veel mensen niet bekend is dat zij schade hebben, en dat Groningse gemeenten geen zicht hebben op de problemen van hun inwoners. De Groningse gedeputeerde Eikenaar riep de Haagse politiek op de NAM helemaal van de schade-afwikkeling af te halen omdat de NAM niet transparant genoeg is.

Minister Kamp gaat met Nationaal Coördinator Groningen Alders bespreken hoe de schade-afhandeling verbeterd kan worden.

De partijen zijn het ook niet eens met het voorstel van de minister om de hoeveelheid gas die mag worden gewonnen voor vijf jaar vast te leggen. Kamp komt de Kamer tegemoet en heeft toegezegd dat hij de Kamer elk jaar zal informeren of de gaswinning toch naar beneden kan, en er zodoende minder kans op aardbevingen is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl