Dorpelingen proberen in het noorden van Noord-Korea de weg te repareren
NOS NieuwsAangepast

140.000 Noord-Koreanen krijgen VN-hulp na overstromingen

Meer dan 140.000 mensen in Noord-Korea hebben voedsel gekregen van het voedselhulpprogramma van de Verenigde Naties, WFP. Waarschijnlijk is dat niet genoeg. Het noorden van Noord-Korea is getroffen door zware overstromingen.

Nu is van 140.000 mensen bekend dat ze daardoor op hulpverlening zijn aangewezen, maar dat aantal zal waarschijnlijk stijgen, omdat hulpverleners sommige gebieden nog niet hebben bereikt.

De overstromingen zijn het gevolg van hevige regenval en de orkaan Lionrock begin deze maand. Dorpen zijn weggevaagd en de oogsten zijn mislukt. Het WFP voorziet nog meer problemen omdat de winter, die nu nadert, in het gebied gewoonlijk zeer streng is, met temperaturen onder de -25 graden.

Voedselschaarste

"Families zijn alles kwijtgeraakt, ook hun moestuinen en hun vee", zegt de vertegenwoordiger van het WFP in het gebied. Ze hebben niet alleen dringend voedsel en schoon drinkwater nodig, maar ook huisvesting en medische voorzieningen. In de gebieden heerst nu al op grote schaal ondervoeding. Meer dan 70 procent van de bevolking in heel Noord-Korea is niet zeker van voldoende voedsel, zegt het WFP.

Koeken en sojabonen

De voedselhulp die het WFP in eerste instantie heeft geleverd in de getroffen gebieden, bestaat in een voorraad verrijkte koeken voor een week en sojabonen voor een maand. Verder zijn er voorraden voedsel gebracht voor baby´s, zogende moeders en zwangere vrouwen. Om de voedselvoorziening op peil te houden, denkt het WFP ruim 22 miljoen dollar nodig te hebben.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl