AFP
NOS Nieuws

Relatieve rust in eerste 24 uur wapenstilstand Syrië

De wapenstilstand in Syrië lijkt in de eerste 24 uur grotendeels te hebben standgehouden. Er zijn wel schendingen gemeld, maar minder dan vooraf was gevreesd.

Rusland, dat samen met de Verenigde Staten toezicht houdt op het naleven van het staakt-het-vuren, zegt dat rebellen verantwoordelijk zijn voor de schendingen. In Aleppo zouden zes mensen zijn omgekomen sinds de wapenstilstand gisteren na zonsondergang inging.

Noodhulp

Verder maakten de Russen bekend dat ze het toezicht bij Aleppo hebben verscherpt. Vanuit een mobiele commandotoren controleren ze of de strijdende partijen het bestand naleven. De toren kijkt uit op een weg die moet worden gebruikt om hulpgoederen te brengen naar belegerde rebellenwijken in de stad.

Die hulp is nog niet op gang gekomen. Het Syrische bewind zegt dat het naar Aleppo alleen konvooien zal doorlaten die zijn gecoördineerd door de Verenigde Naties. Maar die organisatie heeft gezegd pas noodhulp te zullen sturen als er meer zekerheid is dat het bestand wordt nageleefd.

De eerste week van het staakt-het-vuren is van groot belang. Als het al die tijd standhoudt, gaan de VS en Rusland overleggen over militaire samenwerking in de strijd tegen Islamitische Staat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl