ANP
NOS NieuwsAangepast

Recordwarmte in Nederland: tropenroosters, maar geen hitteplan

Bijna overal in Nederland wordt het vandaag een tropische dag met temperaturen boven de 30 graden. Weerplaza verwacht dat het op veel plaatsen recordwarm zal worden.

Even na 12.00 uur registreerde het weerstation op het vliegveld van Maastricht als eerste een temperatuur van 30 graden.

Koele nachten

Het Nationaal Hitteplan is evenwel niet van kracht. Eind augustus werd het hitteplan nog ingesteld omdat het warme weer voor kwetsbare mensen gezondheidsrisico's met zich meebracht.

Nu is het plan volgens het RIVM niet nodig. "De nachten zijn langer en koeler", zegt een woordvoerder. "Als mensen hun gordijnen dichthouden, wordt het niet zo warm in huis."

Het RIVM waarschuwt wel voor matige smog doordat er meer ozon in de lucht zit. Dat is niet ongebruikelijk bij dergelijke temperaturen. "Maar mensen die last hebben van hun luchtwegen moeten zich niet te veel inspannen."

Minder naar school

Door het hele land hebben scholen tropenroosters ingesteld. Door de hitte laat de concentratie van de scholieren te wensen over, dus zijn de lessen korter en zijn de leerlingen eerder vrij. Al geldt dat niet voor iedereen.

Als de kinderen dan uit school komen, moeten ze nog maar afwachten of ze terechtkunnen in het plaatselijke zwembad. Voor veel buitenbaden zit het seizoen er namelijk al op. Onder meer in Groningen, Arnhem en Zwolle zijn de baden gesloten.

In andere plaatsen hebben de exploitanten juist besloten de buitenzwembaden nog even open te houden. Ook kunnen mensen afkoelen in meren en rivieren.

IJs en drank

Op de schaatsbaan in Dronten wordt ondanks de tropische temperaturen doorgewerkt om het ijs dik genoeg te krijgen. "Piece of cake", zegt de ijsmeester tegen Omroep Flevoland. Een makkie dus. De baan moet zaterdag opengaan.

In Almelo kwamen gisteren drie mannen in lange jassen en broeken een slijterij uitlopen. Vanwege het warme weer vond de politie die kleding verdacht en zo vonden agenten enkele dure flessen drank. De mannen zijn aangehouden, meldt RTV Oost.

Dagrecord

De verwachting is dat vandaag het bijna honderd jaar oude dagrecord in De Bilt zal sneuvelen. Op 13 september 1919 werd het 29,6 graden.

Die hitte was destijds funest voor de bloemenbeurs in Utrecht. "Jammer dat de tropische hitte van de laatste dagen zich zoo op de tentoongestelde bloemen wreekt", schreef de socialistische krant Het Volk. "Voor de bezoekers is er veel schoons door verloren gegaan, al doen de inzenders kranig hun best, om het verwelkte te vernieuwen."

Delpher
Verslag uit 1919 van Het Volk over de bloemenweek in Utrecht

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl