Dorpen in het noorden van Noord-Korea zijn zwaar getroffen door de overstromingen
NOS NieuwsAangepast

'Oogst onder water in N-Korea, humanitaire ramp dreigt'

De grootschalige overstromingen waar Noord-Korea mee kampt, hebben een groot deel van de oogst vernietigd, waardoor volgens hulporganisaties een humanitaire ramp dreigt. Noord-Korea worstelt structureel met voedseltekorten, en die situatie dreigt nu nog nijpender te worden, zeggen het Rode Kruis en de VN.

Het geïsoleerde land is nu al afhankelijk van externe hulp om de bevolking te voeden.

De overstromingen, veroorzaakt door de orkaan Lionrock en zware regenval, hebben voor zover bekend aan 133 mensen het leven gekost. Volgens cijfers uit Pyongyang worden zo'n 400 mensen vermist en hebben ruim 100.000 mensen hun woning vanwege de wateroverlast verlaten.

Niet bereikt

Vooral langs de Tumen-rivier die de grens vormt tussen Noord-Korea en China, staan grote gebieden onder water. Sommige dorpen in het rampgebied zijn nog helemaal niet bereikt door hulpverleners. Het hoofd van de Rode Kruis-delegatie die nu in Noord-Korea is, spreekt van een grote en complexe ramp en vreest voor ziekten als gevolg van vervuild drinkwater.

Rijst- en maïsvelden zijn vernield door het hoge water, slechts enkele weken voordat de boeren konden oogsten. Als gevolg van de grote behoefte aan landbouwgrond en brandstof zijn in uitgebreide gebieden van Noord-Korea alle bomen gekapt. Daardoor is het land zeer kwetsbaar geworden voor natuurrampen als orkanen en overstromingen.

Leider

Opmerkelijk genoeg verschenen vandaag nieuwe foto's van Kim Jong-Un, de leider van Noord-Korea, waarop te zien is hoe hij samen met militairen een maisboerderij bezoekt. Het is onduidelijk wanneer de opnamen zijn gemaakt. Volgens het Noord-Koreaanse staatspersbureau bezoekt Kim boerderij nummer 1116, een agrarisch bedrijf dat wordt geleid door legereenheid 810 van het Noord-Koreaanse Volksleger.

  • Reuters
  • Reuters
  • Reuters
  • Reuters
  • Reuters

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl