Eduardo Cunha verdedigde zichzelf in het parlement met een fel betoog
NOS NieuwsAangepast

Voormalig parlementsvoorzitter Brazilië nu ook zetel kwijt

De oud-voorzitter van het Braziliaanse Huis van Afgevaardigden, Eduardo Cunha, moet de politiek verlaten. Hij was eerder al onder druk afgetreden als voorzitter na beschuldigingen van corruptie en moet nu ook zijn zetel opgeven. Een overgrote meerderheid van het parlement stemde voor zijn royement (450 voor, 10 tegen).

Het strafrechtelijk onderzoek tegen Cunha loopt nog. Hij wordt ervan verdacht dat hij miljoenen heeft verdiend met omkoping rond het staatsoliebedrijf Petrobras en dat hij het geld heeft gestald op geheime Zwitserse rekeningen. Tegenover het parlement had hij het bestaan van deze rekeningen ontkend. Nu Cunha geroyeerd is, verliest hij zijn politieke immuniteit. Vermoedelijk wordt hij meteen opgepakt.

'Niet de enige'

De conservatieve christelijke politicus was de grootste tegenstander van de afgezette president Rousseff. Hij was een van de drijvende krachten achter de afzettingsprocedure tegen haar.

Cunha zegt dat hij niet de enige is die steekpenningen aannam en wil justitie helpen aan informatie in ruil voor strafvermindering. Tientallen leden van het Huis van Afgevaardigden zouden onderdeel zijn van het strafrechtelijk onderzoek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl