Het graf van Dirk Stikker in Winschoten
In samenwerking met
RTV Noord
NOS NieuwsAangepast

Winschoten wilde graf ereburger Stikker ruimen

In Winschoten is commotie ontstaan omdat de gemeente het graf van ereburger Dirk Stikker wilde laten ruimen. Een man ontdekte bij toeval toen hij over de begraafplaats liep dat er plannen waren om het graf van de overleden VVD-politicus weg te halen.

Stikker was een van de bekendste mensen uit Winschoten van de vorige eeuw. Hij was onder meer Eerste Kamerlid, de eerste partijvoorzitter van de VVD, minister van Buitenlandse Zaken, ambassadeur in Londen en secretaris-generaal van de NAVO. Ook werd hij in 1964 benoemd tot ereburger van Winschoten.

De prominente VVD'er, destijds bekend als D.U. Stikker, overleed in 1979 en werd begraven in zijn geboorteplaats.

Geschrokken

Voor Winschoter Cor Georg kwam het bericht van de geplande ruiming als een verrassing, zegt hij tegen RTV Noord. "Ik zag een sticker op het graf, met de boodschap dat het graf geruimd zou worden. Daar ben ik van geschrokken."

Georg ging verhaal halen bij de gemeente, maar werd daar niet veel wijzer. "Ze vertelden mij dat ze wisten wie daar lag, maar dat ze er niks aan konden doen. Ze zeiden dat iedereen gewoon moet betalen, al ligt de koning daar."

Hij stapte naar de fractievoorzitter van de lokale VVD en kreeg daar meer steun. Uiteindelijk ging de gemeente Oldambt, waar Winschoten onder valt, overstag. Voorlopig wordt het graf niet geruimd.

Advertentie via Ster.nl