NOS NieuwsAangepast

Leraren zien niets in kleuterplannen Dekker

De Algemene Onderwijsbond (AOb) is niet te spreken over de maatregelen die staatssecretaris Dekker wil nemen om de doorstroom van kleuters naar groep 3 te verbeteren. Volgens de lerarenbond toont het plan aan dat hij het kleuteronderwijs niet begrijpt.

Dekker kwam vandaag met een brochure waarin basisscholen worden opgeroepen om het aantal zittenblijvers op de kleuterschool terug te brengen. Het gaat dan om kinderen die een jaar langer doen over groep 2 omdat ze nog niet rijp zijn voor groep 3.

Doorkleuteren

In Nederland komt dit 'doorkleuteren' vergeleken met andere landen relatief vaak voor, terwijl uit onderzoek blijkt dat het op langere termijn geen voordeel biedt voor een kind. Daarom roept Dekker in zijn brochure, opgesteld samen met de koepelorganisatie voor basisscholen, op om de kloof tussen groep 2 en 3 te verkleinen. "Zo zouden we in groep 3 op een speelsere manier met leren kunnen omgaan", zei hij vanmiddag bij de lancering van zijn plan.

Langer op de kleuterschool is vaak onnodig

Maar de AOb vindt dat Dekker hiermee op de stoel van de leraar gaat zitten. Volgens voorzitter Verheggen vergelijkt hij doorkleuteren met zittenblijven in groep 7. "Terwijl iedereen die weleens een kleuterklas is binnengelopen weet dat het bij kinderen van een jaar of 5 niet alleen de vraag is of ze snel kunnen schrijven en rekenen, maar juist of ze in hun totale ontwikkeling klaar zijn voor groep 3", zegt ze. "Dat is maatwerk."

Halfjaarprogramma's

Volgens de onderwijsbond moet het besluit om een kind al dan niet een jaar langer op de kleuterschool te houden aan de leraar worden overgelaten. "Die kan prima herkennen wanneer een kind klaar is."

Dekker pleit er ook voor dat kinderen voortaan vaker in het jaar dan alleen in de zomer kunnen doorstromen naar groep 3, maar volgens de AOb toont hij daarmee aan dat hij niet goed op de hoogte is. Veel scholen hanteren al halfjaarprogramma's, zegt de bond.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl