NOS NieuwsAangepast

Werkgevers blijven zwangere vrouwen discrimineren

Het aantal vrouwen dat vanwege de zwangerschap ongelijk behandeld wordt op het werk, ligt nog even hoog als vier jaar geleden. Vier op de tien vrouwen die de afgelopen jaren zwanger zijn geweest, hebben hiermee te maken gehad, blijkt uit onderzoek van het College voor de Rechten van de Mens. Het College roept de overheid op om dit aantal binnen vijf jaar te halveren.

"Helaas is er geen verbetering opgetreden bij deze hardnekkige vorm van discriminatie, die de baanzekerheid van vrouwen ondermijnt", zegt Adriana van Dooijeweert, voorzitter van het College voor de Rechten van de Mens.

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken zegt in een reactie dat "een dikke buik natuurlijk geen reden mag zijn om iemand af te wijzen". Volgens hem doen goede en moderne werkgevers dit niet. Hij reageert niet op de oproep van het College om een actieplan te lanceren om de discriminatie de komende jaren te halveren.

Vier op de tien zwangere vrouwen wordt gediscrimineerd

Een derde van de vrouwen die op het punt stonden een arbeidsovereenkomst te tekenen, zagen dat niet doorgaan of gewijzigd worden nadat ze hadden gezegd dat ze zwanger waren. Bij vier op de tien vrouwen met een tijdelijk contract werd dit vermoedelijk niet verlengd vanwege de zwangerschap.

"Bijna niemand krijgt meer een vaste baan, en zeker niet meteen", aldus Van Dooijeweert. "Daardoor zie je veel tijdelijke contracten waar na een paar maanden de vrouw meldt dat ze zwanger is, en de werkgever zegt: oh, maar dan ga ik niet verder met jou. Dat is dus gewoon verboden in de wet."

Niet alleen bij het aannemen van mensen of het verlengen van contracten gaat het mis. Ook het regelen van het verlof gaat soms moeizaam. Vrouwen moeten regelmatig nog doorwerken tijdens hun verlof, ze worden uitgesloten van promoties en salarisverhoging en krijgen soms ander werk bij terugkeer na de bevalling.

MKB Nederland vindt het een slechte zaak dat discriminatie rondom zwangerschap nog zo veel voorkomt. "Het is kortzichtig. We hebben die vrouwen nodig op de arbeidsmarkt", zegt voorzitter Michaël van Straalen.

Toch ziet hij ook het dilemma van de werkgevers, vooral als het om kleine bedrijven gaat. "Kleine werkgevers die een kort project hebben van 7 tot 9 maanden kijken heel nadrukkelijk naar beschikbaarheid. Ik kan me voorstellen dat het heel lastig is om te bepalen: kan ik zo'n zwangere werkneemster nou wel of juist niet in dienst nemen."

Ik kan me voorstellen dat het heel lastig is om te bepalen: kan ik zo'n zwangere werknemer nou wel of juist niet in dienst nemen.

MKB-voorzitter Michaël van Straalen

Het gaat die bedrijven volgens Van Straalen niet om het geld. Want zwangerschapsverlof wordt door de overheid betaald via het UWV. "Het gaat meer om alles wat het met zich meebrengt, zoals de vervanging tijdens zwangerschap en de continuïteit van projecten."

Volgens het College is er veel onwetendheid over de rechten en plichten rondom zwangerschap, bij zowel werkgever als werknemer. "Ze weten vaak niet dat iemand niet mag worden afgewezen vanwege een zwangerschap", zegt voorzitter Van Dooijeweert. Daarom moet de informatievoorziening beter, bijvoorbeeld via verloskundigen, het consultatiebureau of het UWV, dat de uitkering tijdens het verlof verstrekt. MKB Nederland gaat naar aanleiding van het onderzoek zijn leden informeren wat wel en niet mag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl