Favoriete Hillary Clinton hield jongere kandidaten tegen
NOS NieuwsAangepast

'Oude Hillary weerhoudt jonge kandidaten van presidentschap'

Met de longontsteking van Hillary Clinton lijkt de gezondheid en leeftijd van de Amerikaanse presidentskandidaten een belangrijk thema te worden in de verkiezingscampagne. Clinton wordt volgende maand 69 en haar tegenstrever Donald Trump is de 70 al gepasseerd. Daarmee kan Trump de oudste president ooit worden en Clinton de oudste na Reagan. Is het toeval dat de kandidaten zo'n hoge leeftijd hebben?

"Voor een deel wel", zegt hoogleraar Bart Kerremans van de Universiteit Leuven. Volgens hem heeft Clinton met haar kandidatuur al sinds 2008 verjonging tegengehouden. President Obama is weliswaar jonger dan Clinton, maar ondanks zijn overwinning in 2008, bleef Clinton de favoriete kandidaat, legt Kerremans uit.

"Zij is al zo lang de gedoodverfde kandidaat, dat veel jongere Democraten hun beurt afwachten." Bij de Republikeinen liet Trump de veertigers Rubio en Cruz achter zich. "Die zullen over vier of acht jaar opnieuw een poging doen", zegt Kerremans.

Clinton onwel, maar snel weer op de been

Hoogleraar Ruth Oldenziel van de TU Eindhoven denkt dat de hoge leeftijd deels te verklaren is door het Amerikaanse systeem. "Je kunt in Amerika alleen kandidaat worden als je erg veel geld ophaalt, dan komt het aan op je netwerk. Als oudere kandidaat heb je meer tijd gehad om een netwerk op te bouwen."

Dat verklaart ook waarom in Nederland veel minder 60-plussers actief zijn in de politiek. "Hier bepalen partijen de kandidatenlijst en die vinden je op een bepaalde leeftijd te oud. In de VS bepaalt de kiezer of je de partij mag leiden", zegt Kerremans.

Minimumleeftijd

Ondanks hun relatief hoge leeftijd, zijn Trump en Clinton bij lange na niet de oudste politici van het land. "De oudste senator Strom Thurmond stopte pas toen hij 100 jaar was", zegt Kerremans. "John McCain was als Republikeinse kandidaat in 2008 al 72 en de uitdager van Clinton, Bernie Sanders is zelfs al 75."

Oldenziel en Kerremans zien geen trend in de leeftijd van presidentskandidaten. "Barack Obama en George W. Bush waren relatief jong." Er is wel een minimumleeftijd voor een Amerikaanse president, namelijk 35 jaar.

Leeftijd laatste vijf Amerikaanse presidenten

PresidentLeeftijd bij aantredenLeeftijd bij aftreden
Barack Obama47 jaar55 jaar
George W. Bush54 jaar62 jaar
Bill Clinton46 jaar54 jaar
George Bush sr.64 jaar68 jaar
Ronald Reagan69 jaar77 jaar

Hillary Clinton zegt dat ze later deze week haar campagne oppakt. Ook zal ze meer informatie over haar gezondheid naar buiten brengen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl