De Oostenrijkse presidentskandidaten Alexander van der Bellen (l) en Norbert Hofer (r) Reuters

De Oostenrijkse regering heeft besloten de nieuwe presidentsverkiezingen uit te stellen vanwege een defect aan de stemkaarten. De stembusgang, die gepland stond voor 2 oktober, vindt nu plaats op 4 december. 

Vorige week stelde minister Sobotka van Binnenlandse Zaken een onderzoek in naar de enveloppen van de poststemmen, die niet goed dichtgeplakt kunnen worden. Daarover zijn klachten binnengekomen bij het ministerie. Vanmorgen maakte de bewindsman bekend dat de problemen een ordelijke stembusgang volgende maand in de weg staan. 

Moeizaam

Oostenrijk worstelt al maanden met de presidentsverkiezingen. De verkiezingen van mei moeten op last van de rechter overgedaan worden, omdat het tellen van de poststemmen niet volgens de regels was verlopen.  Er is overigens geen verkiezingsbedrog vastgesteld. 

De onafhankelijke kandidaat Alexander Van der Bellen won in mei nipt van de rechts-populistische Nobert Hofer van de FPÖ. Hofers partij drong na de stembusgang met succes aan op een onderzoek door het Constitutioneel Hof in Wenen. 

STER reclame