In zijn cel in Nieuwegein is drugshandelaar Charles Zwolsman overleden. Dat is tegenover de NOS bevestigd. Zwolsman zat een celstraf uit van drie jaar voor het in bezit hebben duizenden kilo's hasj en een aantal vuurwapens. Zwolsman was 55. De doodsoorzaak is niet bekendgemaakt.

De Amsterdamse Zwolsman, een oud-bloemhandelaar, was een van de bekendste namen in de drugswereld. Hij gaf leiding aan een criminele organisatie die op grote schaal drugs verbouwde en verkocht en crimineel geld witwaste. Sinds de jaren 80 kwam Zwolsman geregeld met justitie in aanraking en werd hij meerdere keren veroordeeld tot jarenlange gevangenisstraffen. In totaal kreeg hij sinds 1984 zestien jaar cel opgelegd in drugszaken.

Zijn drugsorganisatie was onderwerp van onderzoek door de commissie-Van Traa. Er liep nog een strafzaak tegen hem waarin het draaide om de kweek van wiet en de bereiding van hasj, internationale drugshandel en witwassen.

Revolver

In 2006 vond de politie in een woning van Zwolsman in Zwartebroek in Gelderland 2000 kilo hasj, 59 kilo amfetamine, een revolver en drie pistolen. Het OM had daarvoor zeven jaar cel geëist, maar de rechtbank vond geen bewijs voor de beschuldiging dat amfetamine die was gevonden, ook van Zwolsman was.

Voormalig amateur-autocoureur Zwolsman zou ook criminele zaken gedaan hebben in de autoracerij. Het OM vermoedt dat in 2005 in opdracht van Zwolsman ruim een miljoen euro misdaadgeld is betaald aan een raceteam in Indianapolis, afkomstig van Luxemburgse bankrekeningen.

STER reclame