NOS NieuwsAangepast

Hoge Raad: Borssele niet privaat

De kerncentrale Borssele zal voorlopig niet in private handen komen. Aandeelhouder Essent mag er niet aan meewerken dat het Duitse energiebedrijf RWE een belang krijgt in de centrale.

Dat volgt uit een uitspraak van de Hoge Raad. Het hoogste rechtscollege bevestigt daarmee een eerdere uitspraak van het gerechtshof in Arnhem.

Het verbod aan Essent om de aandelen over te dragen aan de Duitsers, blijft van kracht tot de lopende bodemprocedure is afgerond.

Europees recht

De energiemaatschappijen Delta en Essent waren elk voor de helft eigenaar van EPZ, de exploitatiemaatschappij van de centrale. Toen Essent ruim een jaar geleden overging in handen van RWE, wilden de aandeelhouders van Essent hun belang van 50 procent ook overdragen aan de Duitse maatschappij.

Delta verzette zich tegen dat voornemen. De aandeelhouders van deze maatschappij, provincies en gemeenten, vinden dat de kerncentrale helemaal in handen van de overheid moet blijven.

De Hoge Raad is het met het gerechtshof eens dat de eis van Delta niet in strijd is met het Europese recht over de vrijheid van vestiging en vrij verkeer van kapitaal.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl