Zonsopkomst vanochtend bij Coevorden
NOS NieuwsAangepast

Nederland maakt zich op voor tropische nazomerdagen

Vanaf vandaag schieten de temperaturen omhoog. Weerbureau Weerplaza verwacht dat de komende dagen de nodige hitterecords gebroken gaan worden.

Vandaag kan het kwik oplopen tot 30 graden. Morgen en woensdag kan het zelfs nog warmer worden en ook op donderdag wordt nog zomers weer verwacht.

"Als we terugkijken naar de afgelopen 100 jaar, verwacht ik dat we dagelijks records gaan breken", zegt Michiel Severin van Weerplaza. "Niet alleen op een of ander exotisch meetpunt in Nederland, maar ook gewoon op het weerstation De Bilt." Op de locatie van het KNMI worden de temperaturen het langst bijgehouden.

Dat het deze week zo warm wordt is heel bijzonder volgens NOS-weerman ​Peter Kuipers Munneke. "Het warmterecord van 29,6 graden na 5 september staat al bijna 100 jaar. Het werd gevestigd op 13 september 1919."

Vanochtend was het lokaal nog mistig en in het westen zijn er nog wolkenvelden, maar die trekken in de loop van de ochtend weg. Severin : "De warme lucht stroomt dan het land in. Dan komen we op 24 tot 25 graden rond de Waddenzee, en in het midden en zuiden van het land komen we op 28 tot 30 graden uit."

In Zoetermeer was het vanochtend nog bewolkt

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl