Een van de teruggevonden werken, 'Vrouw Wereld' van Jacob Waben AFP

Vijf gestolen kunstwerken van het Westfries Museum komen op korte termijn naar Nederland. Woensdag reist een Nederlandse expert naar Kiev om de echtheid en de staat van de werken te beoordelen, laat het museum weten. Daarna worden ze overgedragen aan de Nederlandse ambassade en naar Nederland gebracht. Een exacte datum is nog niet vastgesteld. 

Het Nederlandse en Oekraïense Openbaar Ministerie hebben afspraken gemaakt over de overdracht van de gestolen werken. 

De vijf werken zijn de topstukken van de in totaal 24 schilderijen die in januari 2005 werden gestolen. Jaren later doken ze op in Oekraïne. Vier stukken werden in april door de Oekraïense politie teruggevonden, het vijfde werd afgegeven bij de Nederlandse ambassade. 

De schilderijen zouden eigenlijk al begin vorige maand naar Nederland komen, maar de autoriteiten in Kiev stelden opeens allerlei aanvullende eisen, zoals eigendomspapieren. 

Restaurator Ronald de Jager zegt in De Telegraaf de stukken waarschijnlijk direct te herkennen. "Ik ken de schilderijen goed en heb Vrouw Wereld kort voor de roof nog bestudeerd. De schade is enorm: de doeken zijn uit de lijst gehaald en opgerold of zelfs opgevouwen geweest." Een schatting van de kosten voor restauratie van de doeken, durft De Jager niet te geven.  

Naast de vijf teruggevonden schilderijen, ontbreken er nog 19 andere kunstwerken. Judith de Jong, wethouder van kunst en cultuur in Hoorn, hoopt dat de andere schilderijen snel opduiken. "We zullen onze inspanningen voortzetten en wij gaan er vanuit dat iedereen met ons meedoet". 

Zilveren objecten

Bij de roof in 2005 werden ook nog 70 zilveren objecten gestolen. Het is onduidelijk waar die nu zijn. 

De gemeente Hoorn wil de terugkeer van de kunstwerken in het Westfries Museum samen met de inwoners van de stad feestelijk vieren, heeft de verantwoordelijke wethouder aangekondigd.

STER reclame