NOS NieuwsAangepast

Tesla komt met update autopilot-functie

Autofabrikant Tesla komt met een update van zijn autopilot-functie. De verbeterde software moet er volgens topman Elon Musk voor zorgen dat er minder ongelukken met de Tesla S gebeuren. Ook de ernst van de ongelukken moet door het aanpassen van de software afnemen.

De update moet de komende twee weken wereldwijd worden uitgerold. De aankondiging van Musk volgt op het eerste dodelijke ongeluk met een zelfrijdende auto in mei. Toen kwam een man om het leven die zijn Tesla S op de automatische piloot had staan en op een vrachtwagen botste.

Musk zei in een telefonische persconferentie dat de software-update het ongeluk in mei waarschijnlijk had voorkomen. Hij noemt de aanpassingen een grote verbetering en verwacht dat het aantal ongelukken met Tesla's met de helft zal afnemen.

Radar

Na de update zal de Tesla S meer gebruik maken van radar. Alle auto's van de fabrikant maken daar sinds oktober 2014 gebruik van. De radar pikt dingen in de omgeving op die de camera's in de auto missen, door bijvoorbeeld de laagstaande zon of slecht weer. Musk zegt dat hij deze verbetering vorig jaar al wilde invoeren, maar dat de fabrikant tegen verschillende technische beperkingen aanliep.

Een van de grootste uitdagingen was om te zorgen dat de auto niet altijd een noodstop maakt. Als de Tesla tegen een ander voertuig dreigt te botsen, moet dat natuurlijk wel. De problemen ontstaan als er iets kleins op de weg ligt. Dan is een noodstop niet nodig en kan die juist gevaarlijk zijn. Volgens Musk is het nu gelukt om dit probleem op te lossen.

Hij verwacht dat het nieuwe radarsysteem de komende maanden ook nog wordt verbeterd als de autofabrikant de data analyseert die binnenkomt. Alle Tesla's zijn met de fabrikant verbonden en sturen data door.

De Amerikaanse toezichthouder voor het wegverkeer die het ongeluk uit mei onderzoekt, zegt de aangekondigde update te bestuderen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl