Hans Kesting kreeg de onderscheiding voor zijn hoofdrol in Kings of War
NOS NieuwsAangepast

Toneelprijzen voor Wine Dierickx en Hans Kesting

De belangrijkste Nederlandse toneelprijzen, de Theo d'Or en de Louis d'Or, zijn toegekend aan Wine Dierickx en Hans Kesting. Ze kregen de prijs uitgereikt op het Gala van het Nederlands Theater, waarmee in de Amsterdamse Stadsschouwburg het Nederlands Theater Festival werd afgesloten.

De prijzen worden toegekend door de VSCD, de vereniging van schouwburgdirecteuren. Dierickx werd geprezen voor haar rol in Helpdesk. De jury: "Zij speelt in deze (bijna) solovoorstelling een fascinerend en opwindend figuur. (...) Ongelofelijk uitgekiend bespeelt Dierickx de toeschouwer met een haast wiskundige schakeling tussen emoties en telefoongesprekken."

Over Hans Kestings hoofdrol in Kings of War zegt de jury dat de acteur zich vrijwel onzichtbaar voegt in de krokodillenvijver van de macht. "Hij is nietsontziend en genadeloos in zijn vraatzucht naar een allesverslindende alleenheerschappij. Het acteurschap van Kesting levert altijd een plus op in de voorstelling. Hij is iemand voor wie je naar een voorstelling gaat – en hij verblufte de jury twee keer dit seizoen, in zowel Kings of War als in De Welwillenden."

Columbina en Arlecchino

De VSCD-prijs voor de beste vrouwelijke bijrol, de Columbina, ging naar Ilke Paddenburg voor Een soort Hades. De Arlecchino voor mannelijke bijrol ging naar Risto Kübar voor zijn rol in Dit zijn de namen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl