De politie heeft vier mannen opgepakt die worden verdacht van grootschalige fraude met uitkeringen en het pgb, het persoonsgebonden budget.

Twee van de verdachten zijn psychiaters, die ervan worden verdacht medewerking hebben verleend aan "medische beoordelingen", waardoor mensen onterecht WAO-uitkeringen of persoonsgebonden budgetten kregen.

Miljoenen

Dit heeft het Openbaar Ministerie in Rotterdam bekendgemaakt. Volgens het OM loopt de fraude mogelijk in de tientallen miljoenen euro's.

Het onderzoek naar de fraude is een jaar geleden begonnen door de politiekorpsen van Rotterdam-Rijnmond en Zuid-Holland-Zuid en de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD).

Inval

Dinsdag zijn de vier verdachten, in leeftijd variërend van 37 tot 57 jaar, opgepakt tijdens een inval op verschillende plaatsen in het land. Bij de arrestatie waren 140 mensen betrokken, onder wie vier rechters-commissarissen en vijf officieren van justitie.

Behalve de twee psychiaters zijn er twee bemiddelaars opgepakt. In hun huizen zijn twee vuurwapens gevonden en is meer dan 100.000 euro in beslag genomen.

Zorgen

Staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten van Volksgezondheid maakt zich grote zorgen over de kwestie. "Een dergelijke fraude tast de wortels van het pgb-beleid aan, te meer daar er kennelijk big-geregistreerde artsen bij zijn betrokken," aldus de staatssecretaris.

STER reclame