Pegida-demonstrant wordt aangehouden in Den Haag
NOS NieuwsAangepast

Arrestaties bij Pegida-demonstratie in Den Haag

Bij een demonstratie van anti-islambeweging Pegida in Den Haag zijn twintig mensen aangehouden. Onder hen zijn de leider van de beweging, vier aanhangers en iemand die zich had verkleed als Mohammed. Ook een aantal tegendemonstranten is gearresteerd.

De aangehouden Pegida-leden droegen een T-shirt waarop een man wordt afgebeeld die onder meer een hakenkruis en een IS-logo in de prullenbak gooit. Een van de aangehouden mensen is Pegida-voorman Edwin Wagensveld. Hij droeg deze week ook zo'n shirt toen hij werd opgepakt bij de rechtbank in Amsterdam. Hij zei toen al dat hij niets strafbaars deed en het T-shirt zou blijven dragen.

De man die zich had verkleed als de profeet Mohammed had een nepbom op zijn hoofd. De gearresteerde demonstranten hielden zich volgens de politie niet aan de voorwaarden die de burgemeester vooraf stelde.

Toen de mars terugkeerde bij het Den Haag Centraal op het Koekamp pakte de politie in totaal veertien tegendemonstranten op. Ze hadden twee blikjes bij zich waarin mogelijk een ontstekingsmechanisme zat. De Explosieven Opruimingsdienst onderzoekt die blikjes.

arrestaties bij Pegida-demonstratie

Er kwamen op de demonstratie volgens de politie zestig mensen af. De politie was massaal aanwezig omdat tegenstanders van Pegida hadden oproepen om deze betoging te verhinderen. Een officiële tegendemonstratie op Plein 1813 trok tien mensen.

De demonstratie is er een in een reeks. De organisatie wil vanaf nu elke maand betogen.

  • Robert Bas / NOS
  • Robert Bas / NOS
  • Robert Bas / NOS
  • Robert Bas / NOS
  • Robert Bas / NOS

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl