Een vrouw kijkt naar de foto van Eisenstaedt in een museum AFP

Of ze echt de vrouw op de wereldberoemde foto was kon nooit met absolute zekerheid worden vastgesteld, maar zeer waarschijnlijk is het wel. Greta Friedman, de vrouw in het wit die in 1945 spontaan door een matroos werd gekust, is op 92-jarige leeftijd overleden. Dat heeft haar zoon bevestigd.

De plaat van Alfred Eisenstaedt werd een symbool voor het einde van de Tweede Wereldoorlog. Hij werd gemaakt op 14 augustus 1945 op Times Square in New York. Net daarvoor was bekend geworden dat Japan zich overgaf.

Op straat brak een volksfeest los. Eisenstaedt zag een matroos in uniform die willekeurig vrouwen zoende. Toen hij een vrouw in het wit vastgreep, drukte Eisenstaedt af. "Als ze een donkere jurk had gedragen had ik de foto nooit gemaakt", zei hij later. Friedman was tandartsassistente en droeg daarom een wit uniform.

De foto, met de titel V-J Day in Times Square, verscheen de week daarop in het tijdschrift Life.

In 2010 stond er op Times Square een beeld van de kus AFP

De matroos was zeer waarschijnlijk George Mendonsa, die met zijn verloofde in de bioscoop zat toen de deuren plotseling opengingen en mensen schreeuwden dat de oorlog voorbij was. Mendonsa had naar eigen zeggen behoorlijk wat gedronken en dacht dat de vrouw in het wit een marineverpleegster was.

"Ik zag hem niet aankomen, voordat ik wist had hij me stevig vast", zei Friedman in 2012. Na de omhelzing zagen de twee elkaar nooit meer.

In 1980 deed Life een oproep. Verschillende mannen en vrouwen claimden dat ze op de iconische foto stonden. Er werden zelfs boeken en rechtszaken aan de kwestie gewijd. Vaststaat dat er op die bewuste dag veel gedronken en gekust werd op Times Square.

Littekens en tatoeages

Onderzoek, onder meer naar de littekens en tatoeages van de matroos, leidde tot de conclusie dat Friedman en Mendonsa zeer waarschijnlijk de gefotografeerden zijn. Friedman werkte na de oorlog als ontwerpster van poppenkleren en als restaurateur van boeken.

Over de foto zei ze ooit: "Het was een prachtig toeval. Een man in matrozenuniform en een vrouw in een witte jurk. En een geweldige fotograaf op het juiste moment." 

STER reclame