Dit meisje werd gered na aanvallen in Aleppo
NOS NieuwsAangepast

Tientallen doden door luchtaanvallen in Aleppo en Idlib

Door zware luchtaanvallen op en rond de Syrische stad Aleppo zijn tientallen mensen om het leven gekomen. Oppositiegroep Aleppo Media Centre spreekt over 45 doden. Het in Groot-Brittannië gevestigde Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten heeft het over 30 slachtoffers, onder wie negen kinderen.

Het gebied waar de luchtaanvallen plaatsvonden is in handen van rebellen. Volgens de oppositiegroepen zijn de bombardementen het werk van het regeringsleger.

Idlib

Eerder op zaterdag was er ook al een bombardement op de stad Idlib. Het dodental is daar opgelopen tot 58, en reddingswerkers melden dat er tientallen gewonden zijn.

De actie in Idlib zou uitgevoerd zijn door de Russen, die president Assad steunen. Het aantal slachtoffers zou mede zo hoog liggen omdat veel mensen inkopen deden voor het islamitische offerfeest van vandaag.

De aanvallen kwamen een dag nadat Rusland en de Verenigde Staten een akkoord hadden bereikt over een staakt-het-vuren dat maandag moet ingaan. Ook Syrië zelf is akkoord met het staakt-het-vuren.

Front tegen IS

De Amerikaanse minister Kerry zegt dat de oppositie het plan serieus neemt, maar dat die eerst wil zien of de Syrische president Assad zich eraan houdt. Als het staakt-het-vuren zeven dagen standhoudt, gaan Rusland en de VS praten over een front tegen IS en andere moslimextremisten.

Turkije is blij met de bereikte wapenstilstand. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Cavusoglu heeft dat telefonisch laten weten aan de Amerikaanse minister Kerry. Cavusoglu hoopt dat de overeenkomst de opmaat vormt tot een politieke oplossing van het conflict.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl