Boerderij Melkema in de stutten
NOS NieuwsAangepast

'Dit monument was eerst een trouwlocatie, nu is het ernstig beschadigd'

Bijna alle rijksmonumenten in het aardbevingsgebied in Groningen zijn beschadigd. De monumenten zijn gesloten, omdat ze door de aardbevingsschade niet veilig meer zijn. Vandaag waren ze op initiatief van de Provinciale Staten van Groningen toch even van binnen te zien, om aandacht te vragen voor de schade.

Boerderij Melkema in Huizinge werd in 2012 getroffen door een aardbeving. Het gebouw uit de veertiende eeuw was vroeger een trouwlocatie en er zat een horecazaak in, vertelt Sandra Beckerman van de SP-statenfractie. "Sinds die aardbeving staat de boerderij in de stutten en niemand wil op zo'n plek trouwen."

'Ik denk toch niet dat ik hier zou willen wonen'

Molen Zeldenrust in Westerwijtwerd is niet meer veilig, omdat er problemen met de fundering zijn. Naast de molen is ook het molenaarshuisje onder de molen ontruimd. "Als hier opnieuw een aardbeving is, kan de molen instorten en woon je dus ook niet veilig onder de molen", zegt Marco Glastra van Groninger Landschap.

Tot een paar jaar geleden woonde er nog een molenaar in het huis, maar hij moest noodgedwongen vertrekken. "Ons erfgoed wordt afgepakt door de gaswinning", vindt Glastra.

'Deze molen heeft echt problemen'

De kerk in Eenum stamt uit de twaalfde eeuw en is ook sinds de aardbevingen niet meer veilig. "Je kunt een beving vergelijken met een veroudering van 50 jaar. In een klap is een gebouw 50 jaar ouder", zegt Herman Waterbolk van monumentenzorg.

'Je kunt een beving vergelijken met een veroudering van 50 jaar'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl