Het was nog nooit zo warm in september
NOS NieuwsAangepast

Dagen worden korter, maar er komt een nieuw warmterecord

Terwijl de dagen steeds korter worden, blijft de temperatuur maar oplopen. Komende dinsdag en woensdag komt de temperatuur hoogstwaarschijnlijk boven de 30 graden uit. Daarmee wordt een warmterecord gebroken. Het was na 5 september nog nooit warmer dan 29,6 graden in ons land. "Dit is echt heel bijzonder", zegt NOS-weerman Peter Kuipers Munneke.

De dagen worden korter en toch wordt het tropisch warm. Hoe kan dat?

"In de maand juli kwam de zon 's morgens rond 5.30 uur op. Komende week is dat pas om 7.15 uur. Dat betekent dat de zon in vergelijking met juli een achterstand van bijna twee uur heeft. De zon heeft dus minder tijd om de lucht op te warmen. De belangrijkste oorzaak voor de hoge temperatuur is dan ook de warme lucht die vanuit het zuiden naar ons land komt."

Peter Kuipers Munneke presenteert het (mooie) weer

Zorgt die warme lucht ook voor klamme nachten?

"Ja, de nachten worden warm. De gemiddelde temperatuur overdag in september is 19 graden, 's nachts wordt nu 16 gehaald. Het is 's nachts dus ook zo'n 5 graden warmer dan normaal in september. Die hoge temperatuur in de nacht zorgt ervoor dat het echt zomers zal aanvoelen komende week."

Wat maakt dit zo bijzonder?

"De temperatuur ligt overdag 12 graden hoger dan gemiddeld in september. Dat is heel bijzonder. Het is hier volgende week warmer dan in Noord-Spanje. Het warmterecord van 29,6 graden na 5 september staat al bijna 100 jaar. Op 13 september 1919 werd dat record gevestigd."

  • ANP
    Genieten van het warme weer op het strand
  • ANP
    Ouderen zoeken verkoeling buiten de zon
  • ANP
    Ook in de stad genieten van de zon

Komt er dan een hittegolf?

"De kans op een landelijke hittegolf is erg klein. Ik schat die kans op zo'n 20 procent. Een landelijke hittegolf wordt in De Bilt in Utrecht gemeten. De kans op een lokale hittegolf, in Maastricht bijvoorbeeld, is een stuk groter. Daar is dit jaar al twee keer een hittegolf gemeten. We houden deze temperaturen vast tot en met donderdag, daarna gaat de temperatuur waarschijnlijk weer naar beneden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl