CDA-leider Buma en premier Rutte in de Tweede Kamer
NOS NieuwsAangepast

Buma: premier moet geen 'pleur op' zeggen

CDA-leider Buma vindt dat premier Rutte op zijn woorden moet letten. Uitspraken als "tuig van de richel" en "pleur op" passen niet bij zijn functie, zei hij op een bijeenkomst van zijn partij in Amsterdam.

Een premier moet het goede voorbeeld geven, vindt Buma. "Als je minister-president wilt zijn, gedraag je dan ook als een minister-president."

En dat doet hij volgens hem niet door bij Zomergasten te zeggen dat bepaalde Turkse Nederlanders moeten oplazeren. Dat zijn volgens hem "niet de normale woorden", die een CDA'er zou gebruiken.

Buma was eerder vanmiddag te gast bij het radioprogramma Kamerbreed. Hij zei toen al dat niemand iets opschiet met de spierballentaal van Rutte. "Het gaat om daden. Je kunt wel zeggen 'lazer op', maar dat gebeurt vervolgens natuurlijk niet."

Ook SP-senator Kox vindt de woordkeuze van de premier niet goed. Hij zei bij Kamerbreed dat Rutte een soort Geert Wilders-light speelt. "Ik ben voor een beschaafde toon in het debat."

  • NOS / Albert Bos
    CDA-leden denken mee over verkiezingsprogramma
  • NOS / Margreeth Boer
    CDA-leden op het partijcongres in Amsterdam

Het CDA had vandaag in Amsterdam een bijeenkomst over het partijprogramma voor de komende Tweede Kamerverkiezingen. Duizend leden uit het hele land discussieerden met elkaar over verschillende thema's. De vijftien beste punten worden opgenomen in het CDA-programma.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl