NOS NieuwsAangepast

Rode Kruis: zorgelijk dat er steeds minder ehbo'ers zijn

Het Nederlandse Rode Kruis maakt zich zorgen over het gebrek aan animo om een ehbo-cursus te volgen. Nog maar 3,1 procent van de Nederlanders heeft een geldig diploma.

Vergeleken met de omliggende landen doet Nederland het slecht. Uit onderzoek in opdracht van het Rode Kruis blijkt onder meer dat veel mensen een ehbo-cursus te ingewikkeld, te intensief en te duur vinden. En veel mensen die het papiertje al hebben gehaald, doen geen vervolgcursus waardoor ze geen actuele kennis hebben, zegt het Rode Kruis.

Van de mensen die ehbo kunnen geven, durft volgens de hulporganisatie 36 procent het niet aan om te reanimeren terwijl de eerste minuten van levensbelang zijn. De kans dat iemand het overleeft, verdubbelt dankzij reanimatie, zegt het Rode Kruis.

Lagere drempel

De hulporganisatie probeert meer mensen over de streep te trekken door ehbo-cursussen eenvoudiger op te zetten. Er worden online workshops en trainingen gegeven die twee uur duren en 15 euro kosten.

Volgens het Rode Kruis hoeft niemand, ook mensen die nooit een ehbo-cursus hebben gevolgd, bang te zijn om hulp te bieden als iemand op straat onwel wordt. Volgens een woordvoerder kan in dat geval het noodnummer 112 gebeld worden. Daar zit iemand die de nodige instructies kan geven totdat een arts of ambulancepersoneel ter plaatse is.

Ook is er een speciale ehbo-app waarop mensen kunnen zien wat ze in bepaalde situaties precies moeten doen. Het Rode Kruis hoopt dat door de laagdrempeligheid meer mensen gered zullen worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl