New York op 11 september 2001
NOS NieuwsAangepast

9/11-wet unaniem aangenomen, maar Obama's veto dreigt

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft unaniem ingestemd met een wet die het mogelijk maakt om Saudi-Arabië aan te klagen voor betrokkenheid bij de aanslagen van 11 september 2001. Eerder deed de Senaat al hetzelfde.

De gelijkgestemdheid is opvallend in het anders zo verdeelde Amerikaanse Congres. Toch is de kans groot dat president Obama een veto zal gebruiken om de wet tegen te houden. Hij is bang dat de relatie met Saudi-Arabië zal verslechteren en vreest bovendien klachten van andere landen tegen de VS.

Veel Amerikanen geloven dat de Saudische autoriteiten de 9/11-terroristen financieel hebben ondersteund. Vijftien van de aanslagplegers waren Saudi's, evenals het brein erachter, Osama bin Laden. Saudi-Arabië ontkent dat het iets te maken had met de aanslagen. Het land heeft gedreigd miljarden dollars aan Saudisch geld en obligaties te onttrekken aan de Amerikaanse economie als de 9/11-wet van kracht wordt.

Ongedaan maken

President Obama heeft tien dagen om zijn veto te gebruiken vanaf het moment dat het wetsvoorstel officieel op zijn bureau komt. Het Witte Huis wil niet zeggen of hij dat ook van plan is te doen.

Als Obama een veto uitspreekt, kan het Congres dat ongedaan maken met een tweederdemeerderheid. Dat de wet unaniem is aangenomen wil nog niet zeggen dat hij ook in tweede lezing door het Congres zal komen; het is de vraag of veel Democraten in een verkiezingsjaar hun leider zullen laten vallen.

Morgen is het vijftien jaar geleden dat de aanslagen in Washington en New York plaatsvonden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl