NOS Nieuws

Minister waarschuwt onderwijs over bindend studieadvies

Minister Bussemaker van Onderwijs waarschuwt opleidingen dat studenten alleen aan het einde van het eerste studiejaar een bindend studieadvies mogen krijgen. Universiteiten en hogescholen overtreden de wet als ze studenten een 'aangehouden advies' geven waarmee ze een jaar later alsnog van de opleiding gestuurd kunnen worden.

Opleidingen zijn verplicht elke student een studieadvies te geven waarin wordt beoordeeld of hij of zij wel geschikt is voor de studie. Ook kan een student aan het eind van het eerste studiejaar met een bindend studieadvies (BSA) uit een studie worden gezet. Er moet dan wel eerst een waarschuwing zijn gegeven.

Uitzonderingen

Studentenorganisaties meldden echter dat studenten ook in andere leerjaren uit een opleiding werden gezet, nadat ze het eerste jaar een voorwaardelijk advies hadden gekregen. Bussemaker schrijft aan de Kamer dat de zorgen terecht waren, omdat zo'n regeling tegen de wet is.

De minister roept alle opleidingen op hun regelingen nog eens te controleren of ze voldoen aan de wet. Wel verduidelijkt Bussemaker dat er een aantal omstandigheden zijn waarbij er kan worden afgeweken van de regel, bijvoorbeeld bij deeltijdstudenten of studenten die later in het jaar aan een opleiding beginnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl