ANP

In het Catalaanse dorpje Vallfogona de Riucorb is het straatnaambordje van de Johan Cruijffstraat onthuld. De 'Carrer de Johan Cruyff' is de eerste straat die naar Cruijff is vernoemd sinds de dood van de Nederlandse voetballegende op 24 maart. De ceremonie werd bijgewoond door Cruijffs dochter Susila Cruijff. zijn kleinzoon Jesjua Angoy Cruijff en oud-Barcelona-voorzitter Joan Laporta.

Johan Cruijff had geen bijzondere band met het dorpje met zo'n honderd inwoners in de Spaanse provincie Tarragona, maar de familie Cruijff was enthousiast toen Vallfogona de Riucorb het verzoek indiende om een straat naar hem te vernoemen. "Hij heeft ons zoveel gegeven, het is het minste wat we voor hem konden doen", aldus de burgemeester.

Johan Cruijffstraat in Catalonië onthuld

Alle dorpsbewoners zijn supporters van FC Barcelona, de club die Cruijff als speler en trainer vele successen bracht. Aan de voorheen naamloze Johan Cruijffstraat staan geen huizen, maar wel een buurthuis waar de bewoners vaak samenkomen om op televisie naar wedstrijden van Barcelona te kijken. Ook grenzen de sportvelden van het dorp aan de straat.

Ontroerend eerbetoon

De straatnaam is niet toevallig op 9 september onthuld. Het rugnummer van Cruijff bij Barcelona was 9. Jordi Cruijff liet via Twitter weten verguld te zijn met de straat. "Een ontroerend eerbetoon", aldus de zoon van Cruijff.

In Nederland gaan sinds de dood van Cruijff stemmen op om de Amsterdam Arena naar Johan Cruijff te vernoemen. De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan liet eerder al weten dat hij het een goed plan vindt.

"Er is destijds direct afgesproken dat de eerste stap moet worden gezet door de familie Cruijff", aldus een woordvoerder van Van der Laan. "Die afspraak respecteert de gemeente nog steeds. We kunnen ons goed voorstellen dat de familie en nabestaanden daar rustig de tijd voor nemen.”

De gemeente Amsterdam heeft ook een tiental aanvragen binnengekregen voor vernoemingen naar Cruijff op andere plekken in de stad. Ook die verzoeken houdt de gemeente in portefeuille totdat de familie Cruijff zich erover uitspreekt. In Barcelona wordt eveneens gediscussieerd over een Johan Cruijffstraat, maar daar is de regel dat een persoon vijf jaar dood moet zijn voordat een straat naar hem of haar kan worden vernoemd.

Johan Cruijffbrug

Er is in Amsterdam sinds 2005 wel al een Johan Cruijffbrug. De weinig opzienbarende brug bevindt zich in Park de Meer, de woonwijk die is gebouwd op de plek waar vroeger Stadion De Meer was. In de wijk zijn meer bruggen vernoemd naar oud-Ajacieden.

De Johan Cruijffbrug in de Watergraafsmeer ANP

Cruijff in Indianapolis

Het is overigens een misverstand dat de Johan Cruijffstraat in Catalonië de eerste straat is die naar de legendarische nummer 14 is genoemd. In het Amerikaanse Indianapolis is er al langer eentje, constateerde de website Overstraatnamen.nl.

De Cruyff Circle ligt in het westen van Indianapolis, in een wijk waar meer straten naar voetballers zijn vernoemd. De Cruyff Circle is een zijstraat van de Beckenbauer Way en bevindt zich op een steenworp afstand van de Gullit Way.

STER reclame