De Zuid-Koreaanse president Park met adviseurs na het nieuws over de kernproef
NOS Nieuws

Besloten zitting Veiligheidsraad over Noord-Korea

De VN-Veiligheidsraad komt later vandaag achter gesloten deuren bijeen om te spreken over de jongste kernproef van Noord-Korea. Het land voerde in de afgelopen nacht zijn vijfde en tot nu toe zwaarste kernproef uit. De regering van het stalinistische land verklaarde na de proef dat het nu in staat is kernladingen te plaatsen op raketten voor de lange en middellange afstand.

De Veiligheidsraad komt bijeen op verzoek van de Verenigde Staten, Zuid-Korea en Japan. De hele internationale gemeenschap heeft de kernproef veroordeeld en verontrustend genoemd. Zuid-Korea beklaagt zich in een reactie over de "fanatieke roekeloosheid waarmee het regime van Kim Jong-un zich vastklampt aan kernwapens".

Grens aan sancties

Met de kernproef schendt Noord-Korea resoluties van de Veiligheidsraad. De voorzitter van de commissie-Buitenlandse Zaken van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, Ed Royce, dringt aan op een krachtig en snel antwoord. Hij vindt dat de regering-Obama nog strengere sancties aan Noord-Korea moet opleggen. Die moeten wat hem betreft ook de Noord-Koreaanse luchtvaartmaatschappij Air Koryo treffen.

De Verenigde Staten, Rusland en China spraken meteen een veroordeling uit over de kernproef. President Obama had het in een eerste reactie over ernstige gevolgen voor Pyongyang. NAVO-chef Stoltenberg zei dat de Noord-Koreanen al hun nucleaire activiteiten moeten staken. En volgens Federica Mogherini, de buitenlandchef van de EU, bedreigt de kernproef de vrede in Azië.

Een hoogleraar aan de universiteit van Tokio vreest voor een politieke impasse, omdat Noord-Korea al wordt getroffen door sancties op vrijwel ieder gebied, terwijl het zich daar niets van aantrekt. De strafmaatregelen waarmee de internationale gemeenschap Noord-Korea onder druk zet, hebben hun grens bereikt, vindt Tadashi Kimiya, die is gespecialiseerd in de kwestie-Korea.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl