NOS NieuwsAangepast

Rutte over jongeren Zaandam: tuig van de richel

Premier Rutte vindt jongeren die in de Zaandamse wijk Poelenburg overlast veroorzaken en agenten beledigen "tuig van de richel". Gisteren werd een cameraploeg van Hart van Nederland in de wijk Poelenburg in Zaandam bedreigd door een groep Turks-Nederlandse jongeren en daarna de wijk uit gejaagd.

Op vragen over deze groep zei Rutte dat hij deze mensen niet het genoegen gaat doen om te denken dat ze wel gestresst zullen zijn over de coup in Turkije. "Dat is echt totaal gelul; dit heeft niets te maken met de coup."

Fundamenteel

Volgens Rutte is het fundamenteel dat mensen zich beschermd moeten weten en dat je niet "dit soort figuren hebt die je het leven in je buurt onmogelijk maken". Hij heeft zich naar eigen zeggen kapot geërgerd. Minister Van der Steur heeft over de kwestie contact gehad met burgemeester Faber en hulp aangeboden.

Van der Steur zei vanochtend ook al dat dit gedrag niet kan en dat het moet ophouden.

Een verslaggeefster en cameraman van het SBS6-programma waren bezig met een reportage over overlast in de wijk. Na de opname van een interview riepen jongeren dat de ploeg moest oprotten. "Pak je auto, wegwezen. Ga maar een andere buurt in", zei een jongen tegen de verslaggeefster. De jongeren dreigden haar thuis en op het werk op te zoeken.

YouTube

De wijk Poelenburg kampt al langer met jongeren die veel overlast veroorzaken en agenten belachelijk maken. Dat is te zien in filmpjes op YouTube.

Minister Van der Steur: "Daar waar normen worden overschreden, moet hard worden opgetreden. Dat doen gemeente en politie ter plekke ook."

Maatregelen

De gemeente Zaanstad heeft in een reactie op zijn website laten weten de signalen van overlast serieus te nemen. Er komt meer toezicht in de wijk. Dinsdag is er een gesprek tussen bewoners van de wijk, de politie en gemeente.

Van der Steur wees er ook op dat respectloos gedrag tegen de politie ontoelaatbaar is. "Maar de politie heeft het onder controle, laten we het ook niet groter maken dan het is", aldus de minister.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl