Wat gebeurde er vannacht in Rio?

Aangepast

De eerste dag van de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro is goed begonnen voor Oranje. Op de wielerbaan bezorgde Alyda Norbruis Nederland de eerste medaille van de Spelen. De dag leverde negen plakken op.

Maar niet alleen Norbruis was succesvol op de baan. Ook Vincent ter Schure (met piloot Timo Fransen) en Stephen de Vries (met piloot Patrick Bos) pakten een medaille. Ter Schure behaalde zilver op de 4.000 meter achtervolging, De Vries pakte brons op hetzelfde onderdeel.

Even later was het feest in het zwembad, waar de paralympische ploeg direct zijn visitekaartje afgaf. Het stralende middelpunt was Lisa Kruger die, na een wereldrecord in de series, goud pakte op de 100 meter schoolslag. 

In totaal wist de Nederlandse zwemploeg zes medailles te bemachtigen. Er was zilver voor Marlou van der Kulk (100 rug) en Marc Evers. Chantalle Zijderveld (100 school), Duncan van Haaren (100 school) en Michael Schoenmaker (100 vrij) zwommen naar een bronzen medaille.

De Nederlandse CP-voetballers startten hun paralympisch toernooi met een gelijkspel. Het duel met de VS eindigde in 2-2. Nederland kwam achter, maar boog de stand met twee mooie treffers om. De overwinning leek binnen, totdat de VS vlak voor tijd de gelijkmaker binnenschoot.

De rolstoelbasketballers begonnen hun toernooi in mineur. Alhoewel, verliezen van de regerend wereldkampioen is geen schande. Oranje ging met 70-50 onderuit tegen Australië.

STER Reclame