NOS NieuwsAangepast

Airbnb wil racisme aanpakken

Airbnb gaat proberen discriminatie op de huizenverhuursite aan te pakken. Via Airbnb verhuren veel particulieren woningen en kamers aan toeristen. Ze kunnen boekingsverzoeken van mogelijke gasten goed- en afkeuren. En uit onderzoek bleek dat in de VS mensen met een 'zwarte' naam als Lakisha Jones en Tyrone Robinson, minder vaak worden goedgekeurd dan typisch 'witte' namen als Greg O‘Brien en Anne Murphy.

Vanaf 1 oktober gaat Airbnb klanten helpen die denken dat ze door discriminatie geweigerd zijn. Ze kunnen zich melden bij Airbnb en het bedrijf gaat dan een accommodatie voor ze zoeken die vergelijkbaar en vlakbij de oorspronkelijke accommodatie is. Die dienst heet Open Doors en komt wereldwijd beschikbaar.

Er zijn op Airbnb al accommodaties die je direct kunt boeken, zonder tussenkomst van de verhuurder. Airbnb wil de komende tijd meer verhuurders overhalen om deze zogeheten Instant Book-optie aan te zetten. Begin 2017 hopen ze 1 miljoen direct boekbare kamers en appartementen op de site hebben.

Anti-discriminatie-statement

Daarnaast moet vanaf 1 november iedereen die Airbnb gebruikt akkoord gaan met een nieuwe anti-discriminatie-statement. Die luidt als volgt: "We vinden dat, wie je ook bent, waar je ook vandaan komt en waar je ook maar reist, je bij de Airbnb-gemeenschap moet kunnen horen. Door deel uit te maken van deze gemeenschap beloof je alle leden te behandelen met respect en zonder vooroordeel, ongeacht ras, religie, nationaliteit, handicap, sekse, genderidentiteit, seksuele oriëntatie of leeftijd."

Ook komen er trainingen voor verhuurders om discriminatie tegen te gaan. Van degenen die zo'n training doorlopen hebben, zal dat vermeld worden op de site.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl