NOS NieuwsAangepast

Schippers: farmaceutische industrie, maak je borst maar nat

Minister Schippers van Volksgezondheid is enthousiast over de Stichting Fair Medicine. "Deze club is opgestaan en ingegaan op de uitnodiging in mijn geneesmiddelenvisie om met nieuwe businessmodellen te komen voor de productie van geneesmiddelen. Dat ondersteun ik graag."

Schippers geeft Fair Medicine de komende vijf jaar een subsidie van in totaal 2,8 miljoen euro. "Ik investeer niet in de ontwikkeling van een bepaald medicijn, maar in het op poten zetten van een andere manier werken," zegt ze.

"Fair Medicine zegt dat ze heel transparant gaan zijn over wat het kost om een medicijn te maken, dat ze heel weinig winst gaan uitkeren en ze gaan werken met andere investeerders. Zo willen ze proberen om goedkopere alternatieven op de markt te brengen voor dure geneesmiddelen."

Wees open over wat je doet, zorg dat je normale winstmarges hebt. Zorg dat je met ons de zorg betaalbaar houdt.

Minister Schippers van Volksgezondheid

Schippers is zich ervan bewust dat Fair Medicine niet in staat zal zijn om van de ene op de andere dag de geneesmiddelenmarkt helemaal te veranderen. "Het is ook een signaal aan de farmaceutische industrie", zegt ze.

"Ik ben gisteren op bezoek geweest bij de industrie. Daar heb ik gezegd, pak die handschoen nou op. Ga ook nieuwe modellen ontwikkelen. Kom naar ons toe en maak inzichtelijk hoeveel geld je in een medicijn steekt, wat het kost en wat wij er voor moeten betalen. Wees open over wat je doet, zorg dat je normale winstmarges hebt. Zorg dat je met ons de zorg betaalbaar houdt."

De minister zegt dat de industrie haar verzekerd heeft dat ze de handschoen zullen oppakken.

Schippers: farmacie, maak je borst maar nat

Als zich andere initiatieven aandienen om geneesmiddelen betaalbaarder te maken (of medicijnen te ontwikkelen die de industrie niet meer wil maken vanwege de geringe winstmogelijkheden) dan kunnen die ook rekenen op steun van de minister.

"Die initiatieven gaan we stimuleren. Dat heb ik beloofd in mijn geneesmiddelenvisie. Dus, farmaceutische industrie maak je borst maar nat. Er komen allerlei nieuwe modellen aan die ons gaan helpen de zorg betaalbaar te houden. Die medicijnen zijn zo belangrijk voor mensen, die kunnen het verschil maken tussen leven en dood. We moeten die geneesmiddelen op de markt hebben en we moeten ze met zijn allen kunnen betalen."

'Het is volledig doorzichtig'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl