Volgens omwonenden wordt de rivier vaker vervuild door de nikkelfabriek
NOS Nieuws

Raadsel rond rode Russische rivier

In de Russische stad Norilsk staan bewoners al enkele dagen voor een raadsel. De rivier Daldykan is plots fel rood gekleurd. Vermoedelijk zijn er chemicaliën in het water terechtgekomen.

De rivier ligt vlak bij de fabriek van de grootste nikkelproducent ter wereld. Al langere tijd klagen omwonenden dat de bodem en het water vervuild zouden worden, zegt NOS-correspondent David Jan Godfroid.

Niet de eerste keer

Op sociale media plaatsen buurtbewoners foto's waarop de rode rivier te zien is. Ze zeggen dat de rivier afgelopen juni ook al van kleur veranderde. Volgens het nikkelbedrijf is er echter geen sprake van vervuiling en "wijkt de kleur niet af van de normale situatie", zo meldt het Russische persbureau RIA Novosti.

Lokale autoriteiten bevestigen dat er mogelijk sprake is van een gesprongen pijpleiding. De fabriek heeft toegezegd enkele werkzaamheden tijdelijk stil te leggen tot er meer duidelijkheid is over de oorzaak van de verkleuring.

Geen gezondheidsgevaar

De rivier wordt niet gebruikt voor drinkwaterwinning. Volgens lokale autoriteiten is er geen gevaar voor de gezondheid van omwonenden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl