NOS NieuwsAangepast

Leider van Pegida opgepakt vanwege shirt met hakenkruis

  • ANP
    Edwin Wagensveld wordt aangehouden bij de rechtbank in Amsterdam
  • ANP
    Het logo

De politie heeft voor de rechtbank in Amsterdam de leider van de anti-islambeweging Pegida aangehouden. Edwin Wagensveld droeg een T-shirt waarop een logo stond van een man die onder meer een hakenkruis in een prullenbak heeft gegooid.

De agenten zeiden dat hij daarmee niet de rechtbank aan de Parnassusweg in mocht gaan. Hij weigerde het shirt uit te doen waarop hij werd opgepakt. Het dragen van het logo met het hakenkruis is in Amsterdam verboden.

Wagensveld moest zich voor de rechter verantwoorden omdat hij bij een eerdere betoging voor de Stopera een spandoek had meegenomen waarop ook een hakenkruis in een prullenbak was te zien. Volgens hem is dat niet in strijd met de wet. En ook het dragen van het shirt is toegestaan, herhaalde hij vandaag. "De volgende keer trek ik het gewoon weer aan."

Een Duitse vrouw die hetzelfde T-shirt droeg, werd ook meegenomen. Enkele sympathisanten toonden bij de rechtbank een spandoek waarop ook het omstreden logo stond, maar de politie liet hen met rust.

De rechtszaak tegen Edwin Wagensveld is voor onbepaalde tijd uitgesteld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl