Britt Dekker bij de presentatie van haar Playboy-foto's
NOS NieuwsAangepast

EU-hof: GeenStijl mocht niet linken naar Playboy-foto's Britt Dekker

GeenStijl had in 2011 niet mogen linken naar uitgelekte foto's uit de Playboy-sessie van presentatrice Britt Dekker. Dat heeft het Europese Hof van Justitie bepaald, in een zaak die was aangespannen door Playboy-uitgever Sanoma.

Volgens het Hof is het in bepaalde gevallen wel toegestaan om te linken naar pagina's op internet die inbreuk maken op het auteursrecht. In veel gevallen is immers niet duidelijk of iets wel of niet in strijd is met het auteursrecht, aldus de rechters van het Hof.

Winstoogmerk

GeenStijl had echter een winstoogmerk bij het publiceren van de foto's, en had in dit geval kunnen inschatten dat het linken naar de foto's een inbreuk was op het auteursrecht. Het ging immers om foto's uit een tijdschrift die uitlekten voordat het was gepubliceerd. Daarom konden de links in dit geval niet door de beugel, aldus het Hof.

Doordat GeenStijl linkte naar de foto's, publiceert de site de foto's in feite opnieuw, zo luidt de uitspraak. Daarom maken de hyperlinks inbreuk op het auteursrecht.

De rechtszaak bij het EU-hof wordt gezien als een belangrijke zaak voor het internet. Het oordeel kan namelijk ook ter hand worden genomen in andere rechtszaken, zowel in Nederland als in andere EU-landen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl