NOS NieuwsAangepast

Scapino Ballet in 70 jaar uitgegroeid tot grenzeloos dansgezelschap

Fragment uit de jubileumvoorstelling TING!

Scapino Ballet Rotterdam, het oudste dansgezelschap van Nederland, bestaat dit seizoen 70 jaar. Het was het eerste professionele balletgezelschap ter wereld voor kinderen en groeide in al die jaren uit tot een opwindend, grenzeloos dansgezelschap.

De balletacademie bracht bekende namen voort, zoals Penney de Jager die het tv-programma Toppop jarenlang met dans opluisterde en Jan Kooijman, bekend van het dansprogramma So You Think You Can Dance.

Schelm

Het begon allemaal in 1945 in een achterhuis aan de Keizersgracht. Twaalf uit training geraakte danseressen, danspedagoge Hans Snoek en kunstenaar Nicolaas Wijnberg bedachten een dans die een lach op de bleke gezichten van oorlogskinderen zou kunnen toveren.

De groep ontleende zijn naam aan een in rood-wit-groen-zwart gestoken schelm uit de Venetiaanse commedia dell'arte die met een wit geschminkt gezicht al dansend en mimend een toelichting gaf op de voorstellingen.

Spaarpot

In 1951 werd de Scapino Dansacademie opgericht, een opleiding waar jongeren theaterdans konden leren. De groep was geliefd bij de Nederlandse jeugd. Toen in 1954 door een grote brand het doek dreigde te vallen voor het ballet keerden duizenden kinderen hun spaarpot om, om daarmee het balletgezelschap te redden.

De groep had ook internationaal succes. In 1964 gaf het Scapino Ballet 15 voorstellingen in Amerika, met als hoogtepunt een optreden in het Witte Huis.

Het begon in een achterhuis aan de Keizersgracht

Vanaf de jaren 70 richtte het balletgezelschap zich onder leiding van Snoeks opvolger Armando Navarro niet meer uitsluitend op jongeren, maar werd een meer volwassen repertoire aangeboden.

Het ballet werd ook professioneler. Choreografen als Hans van Maanen, Charly Sczarny en buitenlandse choreografen als Ricardo Nunez en Eric Hampton bedachten choreografieën voor het dansgezelschap. Naast klassieke sprookjes als Assepoester en De Notenkraker introduceerde Navarro jazzdans, modern ballet en abstracte dans.

Scapino Ballet in 70 jaar uitgegroeid tot grenzeloos dansgezelschap

De jaren 90 waren roerige tijden voor het ballet. Er waren veel interne spanningen, onder meer door de verhuizing van Amsterdam naar Rotterdam.

In die tijd stond het ballet onder leiding van huischoreograaf Ed Wubbe die regelmatig voor muzikale verrassingen zorgde door bijvoorbeeld zijn samenwerking met John Cale van de Velvet Underground en gastchoreografen als Krisztina de Châtel en Itzik Galili. Wubbe zette Scapino ook internationaal op de kaart.

Het 70-jarig jubileum van Scapino wordt gevierd met de speciale voorstelling TING! met dans, muziek en circus in samenwerking met popband NITS en Codarts Circus Arts. De voorstelling is te zien van 15 september t/m 9 oktober in de Ferrodome in de havens van Rotterdam.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl