NOS Nieuws

Verbod anonieme simkaarten: 'dit treft vooral legitieme gebruikers'

Het verbieden van anonieme simkaarten, wat minister Van der Steur wil, werkt niet en treft vooral legitieme gebruikers. Dat zegt hoogleraar informatierecht Nico van Eijk tegen de NOS. Criminelen kunnen er makkelijk omheen.

"Dit is paniekvoetbal", zegt hij. "Elke keer komt er weer zo'n plannetje, in plaats van dat er goed wordt gekeken naar wat daadwerkelijk nodig is." Simkaarten zijn tegenwoordig helemaal niet meer nodig om te kunnen communiceren. "Zet je telefoon in vliegtuigmodus, ga op een openbaar wifi-netwerk en je kunt gewoon communiceren", aldus Van Eijk.

Dat zegt ook hoogleraar computerbeveiliging Michel van Eeten. "Voor gebruikers betekent dit meer administratie en minder privacy, maar criminelen ondervinden hier weinig last van", laat de hoogleraar weten.

Winkeliers

Ook winkeliers zijn extra tijd kwijt aan administratie, vermoedt Van Eijk. In Duitsland, waar anonieme simkaarten sinds kort ook verboden zijn, is de winkelier verantwoordelijk voor het registreren van simkaarten bij de verkoop.

Maar ook zakenreizigers die Nederland bezoeken kunnen er hinder van ondervinden, evenals journalisten die anoniem met bronnen willen kunnen communiceren.

Criminelen en terroristen

Van der Steur wil een verbod op anonieme simkaarten omdat criminelen en terroristen er gebruik van zouden maken. Prepaidkaarten blijven bestaan, maar de koper wordt voortaan geregistreerd, is het plan.

Overigens was het geheel anoniem een simkaart kopen een hele uitdaging: vaak blijkt de koper te achterhalen via een pinbetaling of, als hij contant betaalt, via camerabeelden in de winkel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl