NOS NieuwsAangepast

Van der Steur wil anonieme prepaidkaarten verbieden

Van der Steur wil anonieme belkaarten verbieden

Minister Van der Steur wil een verbod op anonieme prepaidkaarten. Hij zegt dat criminelen en terroristen vaak gebruiken maken van deze telefoonkaarten, waardoor ze moeilijk op te sporen en af te luisteren zijn.

In België en Duitsland is al besloten dat er een verbod op anonieme simkaarten moet komen. "En dan willen we in Nederland niet achterblijven", zegt de minister van Veiligheid en Justitie. "Omdat de Nederlandse anonieme kaarten anders in Duitsland en België worden verkocht."

Op naam

Volgens Van der Steur is het verbod op de anonieme simkaarten een belangrijke stap in de bestrijding van criminaliteit en terrorisme. Hij benadrukt dat prepaidkaarten gewoon in de handel blijven, maar voortaan alleen op naam van de koper.

Wanneer het verbod ingaat, is nog niet bekend.

Er wordt ook gekeken naar het misbruik van cadeaukaarten of cadeaubonnen door mensen die crimineel geld willen witwassen.

Van Raak (SP): vraagtekens bij verbod anonieme simkaarten

SP-Kamerlid Van Raak heeft nog veel vragen bij het plan van Van der Steur. Hij vindt dat je moet oppassen met maatregelen die iedereen treffen. "Bijvoorbeeld journalisten kunnen een goede reden hebben om gebruik te maken van een anonieme prepaidkaart."

Hij vindt het belangrijker dat de geheime diensten beter gaan samenwerken. "We moeten oppassen dat we het leven van gewone burgers niet onmogelijk maken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl