NOS Nieuws

Fusies tussen ziekenhuizen leiden niet tot betere zorg

Een fusie tussen ziekenhuizen leidt niet tot een betere zorg. Dat concludeert de Autoriteit Consument & Markt na onderzoek van fusies tussen veertien ziekenhuizen in de jaren 2007-2013.

Bestuurders van ziekenhuizen gebruiken vaak het argument dat een fusie goed is voor patiënten, omdat de kwaliteit van de zorg zou verbeteren. "Dat zien we niet terug in de onderzoeksresultaten", zegt ACM-bestuursvoorzitter Chris Fonteijn.

De toezichthouder wil dat ziekenhuizen daarom de kwaliteitsvoordelen voortaan concreet onderbouwen. Dat zal dan kritisch worden beoordeeld. Bovendien vindt de ACM dat ziekenhuizen vaker andere, minder ingrijpende vormen van samenwerking zouden moeten overwegen om de gewenste kwaliteitsvoordelen te bereiken.

Kwaliteit en ervaringen

De effecten van fusies werden onderzocht op 97 punten. Die gingen zowel over de kwaliteit van de zorg als over ervaringen van patiënten, wachttijden en sterftecijfers. De gegevens werden vergeleken met ziekenhuizen die niet zijn gefuseerd.

De ACM onderzoekt ook de prijseffecten van de fusies, waarbij wordt bekeken of ziekenhuizen goedkoper werken. De resultaten van dit onderzoek worden volgend jaar verwacht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl