Fotografe Robin de Puy tijdens een presentatie in maart
NOS NieuwsAangepast

Fotograaf des Vaderlands De Puy legt meer nadruk op portret

Robin de Puy is de nieuwe Fotograaf des Vaderlands. Ze neemt het stokje over van Ahmet Polat en is hiermee een jaar lang het gezicht van de Nederlandse professionele fotografie. Dat heeft initiatiefnemer Fotoweek bekendgemaakt.

De 30-jarige De Puy is portretfotograaf, en daar wil ze ook de nadruk op leggen als Fotograaf des Vaderlands, zegt ze tegen De Volkskrant. "Volgens mij is een portret niet zo voor de hand liggend als men denkt. Wat zien we eigenlijk in een portret? Zien we de fotograaf of juist de geportretteerde terug? Ik zou graag het gesprek daarover stimuleren."

Haar foto's worden door Fotoweek omschreven als altijd intiem, vol leven in haar karakteristieke zwart-witte stijl en balancerend op de rand van documentairefotografie. De Puy maakt rond het thema 'Kijk! Dit ben ik' een bijzondere serie in Denemarken over haar 81-jarige oom die aan Alzheimer lijdt.

  • Robin de Puy / Courtesy The Ravestijn Gallery
  • Robin de Puy / Courtesy The Ravestijn Gallery
  • Robin de Puy / Courtesy The Ravestijn Gallery

Het is de vierde keer dat een Fotograaf des Vaderlands wordt benoemd. De foto's zijn vanaf volgende week donderdag te zien op het internationale fotofestival BredaPhoto.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl