Een automobilist laadt zijn elektrische auto op
NOS NieuwsAangepast

Verkoop elektrische auto sterk gedaald

De verkoop van auto's met een stekker is ingestort. In Nederland werden er het afgelopen halfjaar 4652 van dit soort nieuwe auto's verkocht. In dezelfde periode vorig jaar waren het er meer dan 13.086.

Het gaat om volledig elektrische auto's en hybrides. Uit cijfers van de Europese brancheorganisatie ACEA blijkt dat in de hele Europese Unie de verkoop toeneemt, met 18,6 procent.

Dat de verkoop in Nederland daalt, wijt brancheorganisatie RAI Vereniging aan de fiscale voordelen die zijn afgebouwd. Sinds 1 januari geldt er voor de meeste modellen een hogere bijtelling. In 2015 verdubbelde het aantal stekkerauto's. Ook dat wordt verklaard door de premie waar vooral veel zakelijke rijders gebruik van hebben gemaakt.

Afwachten

"Wij zijn calculerende burgers. Als je een financiële prikkel krijgt, dan ga je eerder voor een elektrische auto", zegt Steven van Eijk, voorzitter van RAI Vereniging.

Hij gelooft dat elektrische auto's toch de toekomst hebben. "De vraag is niet of het gaat gebeuren, maar wanneer. De particulier wacht af, die kijkt wat het kost en oplevert. De actieradius van de auto's is nog niet zo dat iedereen er enthousiast van wordt. Dat komt er wel aan."

1 miljoen

Op dit moment rijden er in Nederland bijna 100.000 auto's rond met een stekker. Zo'n 10.000 daarvan zijn volledig elektrisch. De regering wil dat er over vier jaar 200.000 elektrische auto's op de weg zijn. En in 2025 moeten dat er 1 miljoen zijn.

De autoverkoop is dit jaar over de hele linie teruggelopen. Dit jaar werden er 252.000 auto's verkocht, dat is ruim 5 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar.

Duitsland

In Duitsland kan de koper van een volledig elektrische auto sinds juni een premie krijgen van 4.000 euro. Tot eind augustus hebben zo'n 3000 consumenten een aanvraag ingediend. Dat lijkt vooralsnog tegen te vallen.

Volgens Bernd Osterloh, voorzitter van de ondernemingsraad bij Volkswagen, is een premie alleen onvoldoende. Hij zegt dat het wachten is op de ideale combinatie van prijs, bereik van de auto en beschikbaarheid van laadpalen. Vooral aan snel-laadpalen is er behoefte.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl