Rio de Janeiro staat vanaf vanavond opnieuw in het teken van de Spelen, de Paralympische Spelen wel te verstaan. In het Maracana-stadion gaat de openingsceremonie rond 23.00 uur Nederlandse tijd van start en het belooft een spectaculaire en verrassende show te worden. Presentator Herman van der Zandt is in Rio en verwacht dat het met veel Braziliaanse zang en dans wel weer een feestje wordt.

Uiteraard is er de parade van alle 160 deelnemende landen. De 4000 atleten zullen geleid worden door de Syrische zwemmer Ibrahim Al Hussein uit het veelbesproken vluchtelingenteam

Voor Nederland wordt de vlag gedragen door ‘Blade Babe’ Marlou van Rhijn, al is de Nederlandse delegatie die haar volgt nogal mager. "Slechts 20 tot 25 Nederlandse sporters lopen mee, met hun begeleiders", aldus van der Zandt. "Een groot deel van het equipe blijft in het dorp, omdat ze komende dagen in actie moeten komen. En het is nog best een gedoe om naar het Maracana-stadion te komen."

Sportpresentator Herman van der Zandt spreekt vanuit Rio over het begin van de Paralympics

Paralympisch vuur komt aan in Rio de Janeiro ANP

Een van de hoogtepunten van de openingsceremonie is het aansteken van de Paralympische vlam. Gisternacht kwam de fakkel aan in Rio de Janeiro, na in een week door de vijf regio’s van Brazilië te zijn gereisd. 550 mensen hebben de vlam door Brazilië gedragen.

STER reclame