Rijkswaterstaat

Na maanden van voorbereiding is vandaag de bouw begonnen van de nieuwe zeesluis bij IJmuiden. Minister Schultz gaf het startschot.

De nieuwe sluis wordt 70 meter breed, 500 meter lang en 18 meter diep. Daarmee wordt het volgens Rijkswaterstaat de grootste zeesluis ter wereld. "De sluis wordt zo groot als een aantal flatgebouwen", vertelt Albert Ramakers, de nautisch beheerder van het sluiscomplex. "Maar dat moet ook wel, want de huidige sluis is op vut-leeftijd."

Minister Schultz gaf woensdagmorgen het startsein voor de bouw van de nieuwe zeesluis

De oude Noordersluis in IJmuiden is al bijna honderd jaar oud en moet vervangen worden. Volgens Ramakers heeft de sluis al veel meegemaakt, zeker tijdens de Tweede Wereldoorlog. "Ze heeft al aardig wat voor haar kiezen gekregen. Tijdens WO II veroorzaakten bombardementen veel schade."

Zo komt de nieuwe zeesluis eruit te zien

Ondanks de hoge leeftijd van de sluis is er nog nooit iets misgegaan bij het gebruik, vertelt Ramakers. "We zijn scherp. Als er iets fout zou gaan, als bijvoorbeeld een schip te diep is en de sluis raakt, zou het ook einde verhaal zijn. Daarom checken we altijd van tevoren of het schip wel echt door de sluis past."

Minister Schultz (rechts) bij de opening van de zeesluis NOS

Maar de schepen worden steeds groter, dus is een verbouwing van de sluis nodig. Dankzij de nieuwe sluis kunnen grotere zeeschepen nog steeds naar de haven van Amsterdam komen.

Ingewikkeld

De bouw is volgens Rijkswaterstaat ingewikkeld, omdat de Noordersluis en de weg die eroverheen loopt zo goed mogelijk bereikbaar moeten blijven. Voor de bouw wordt zo veel zand afgegraven, dat de Amsterdam Arena er twee keer mee gevuld zou kunnen worden.

De nieuwe sluis wordt naar verwachting in 2019 in gebruik genomen. 

NOS

STER reclame